Over ons

Begin 2024 zaten Rutger en Jan lekker te klagen over de aandachtsdictatuur van social media, toen Rutger zei: ‘Mei Social Vrij, is dat misschien iets?’ We wisten meteen dat dít de manier is om mensen hun aandacht terug te geven en iets positiefs teweeg te brengen. Niet vanuit boosheid of met een geheven vingertje, maar meer als een vrolijke open uitnodiging. Mei Social Vrij bereikte mede dankzij een aantal mooie ambassadeurs miljoenen mensen, en duizenden gingen ook echt de uitdaging aan: een maand van socials af.

Dit jaar willen we meer, groter, en vooral ook meer jonge mensen aanspreken (de doelgroep die het meeste tijd ‘verliest’ aan socials). Via ons netwerk leerden we Janna kennen, en zij was overduidelijk de derde persoon die we zochten!

Dankzij haar Stichting Jong Belezen hadden we meteen een structuur om ons initiatief in te passen, en kunnen we in 2025 wat geld inzamelen om meer inhoud en activiteiten van te financieren.



Janna Nieuwenhuijzen  (Journalist en oprichter van @snackpaper_)

Toen Jan en Rutger me vroegen om dit jaar mee te doen aan Mei Social Vrij, twijfelde ik even. Dat kan je vast begrijpen. Misschien ken je me wel van TikTok of Instagram. Vorig jaar startte ik @snackpaper_ en plaatste ik meer dan 100 journalistieke video’s. Mijn missie? Journalistiek brengen naar de plekken waar jongeren al zijn, zodat ze beter geïnformeerd raken. Je zou dus denken dat ik een groot fan ben van social media.

Maar de waarheid is: ik heb een haat-liefdeverhouding met die platforms. Hoewel ik social media ‘nodig heb’ voor mijn werk, voelt de content vaak oppervlakkig en polariserend – en na een lange scrollsessie blijf ik meestal leeg en vies achter.

Al in 2023 schreef ik voor PS Het Parool over mijn Instagram-verslaving. Ik verwijderde de app een jaar lang doordeweeks en voelde me veel beter. Dus waarom stopte ik er niet gewoon helemaal mee? Ik vroeg het aan Peter Nikken, lector jeugd en media aan Hogeschool Windesheim. Hij zei: “Helemaal stoppen met social media kan aanvoelen als zelfvernietiging. Jouw online identiteit is een deel van wie je bent."

En dat is precies het dilemma. Ik weet dat we social media nodig hebben om jongeren te bereiken. Ik geloof ook dat die platforms niet per se slecht hoeven te zijn. Maar hoe je het ook wendt of keert: balans is ver te zoeken. Het echte leven is offline. Het is heerlijk om tijd voor jezelf te nemen, een krant te lezen, of gewoon iemand in de ogen aan te kijken in plaats van naar een scherm.

Daarom duurde de twijfel maar kort en kan ik nu met trots zeggen dat ik mede-initiatiefnemer ben van Mei Social Vrij. Mijn doel? Meer echte verbinding, meer leren over de wereld en elkaar, en meer aandacht voor wat er echt toe doet. Doe je mee?