Een maand zonder sociale media biedt eindelijk ruimte voor reflectie. Ruimte om stil te staan bij wat je écht gelukkig maakt. Dat is veel minder mysterieus dan het lijkt. Ernst-Jan Pfauth recenseerde voor De Correspondent bijna zeventig wetenschappelijk-onderbouwde zelfhulpboeken en ontdekte al snel dat ze dezelfde dingen bespreken. Hij noemt ze de zeven geluksmakers: diepe relaties, betekenisvol werk, tijd voor wat je belangrijk vindt, flow, dankbaarheid, naar je eigen waarden leven en, de belangrijkste, anderen helpen.
Lees verderVoor de podcast De Dag is de NOS op zoek naar ervaringen van mensen die de maand mei socialvrij beleven. Ze zouden jouw ervaringen graag – als audioboodschap - verwerken in een podcast die ze aan het eind van de maand maken als terugblik.
Lees verderDe kans is groot dat je jezelf deze maand, ondanks het verwijderen van social media, toch nog scrollend aantreft. Misschien open je nu vaker je nieuwsapp of check je eindeloos je e-mail. Dat is geen zwakte; het is hoe ons brein werkt.
Lees verderHet is tijd om te breken met de door eindeloze notificaties gedreven werkroutine. Want met social media stoppen is mooi, maar je e-mail en chat zijn net zo verslavend als TikTok. Het is hetzelfde gedrag. Dezelfde dopamine. En de prijs die we betalen voor het verdelen van onze aandacht is hoog.
Lees verderProbeer 1, 2 of 3 keer per dag een kort pauzemoment in te lassen. Pauzeren is een simpele oefening met een groot effect. Het betekent even stoppen met wat je doet en je aandacht richten op je zintuigen: wat zie, hoor, ruik en voel je? Dit helpt je terug te keren naar het hier en nu, los te komen van gedachten of emoties en de activiteit van stresshormonen in je lichaam te verlagen.
Lees verder“Misschien begint dat wel met niets delen. Even niets hoeven. Gewoon zijn.” Schrijft newsfluencer en medeinitiatiefnemer van Mei Social Vrij Janna Nieuwenhuijzen. Haar reflectie gaat over hoe gemakkelijk ze zichzelf verliest in haar online versie.
Lees verderDit fragment komt uit 'Waar de bijen slapen' van schrijver Ruben Jacobs.
Lees verder